Waarom moet Elektronica worden getest?

Elektronica componenten vindt men bijna overal tegenwoordig en met ontwikkelingen als de 4e industriële revolutie (Smart Industrie) en IOT (Internet der dingen), zullen we in de toekomst steeds meer en vaker elektronica tegenkomen in de door ons aangeschafte producten.

Het testsysteem

Deze elektronische modules, printplaten PCB’s (Printed Circuit Boards) worden steeds vaker volledig automatisch geassembleerd en geproduceerd. Dat betekend ook dat steeds vaker volledig automatisch worden getest, dit wordt vaak Functioneel testen genoemd. Het laatste wat je wilt is dat het onderdeel wat je hebt gefabriceerd niet werkt als het bij de gebruiken is in gebruik wordt genomen. Om dit te voorkomen wordt de meeste elektronica op hun functies getest. Dit functioneel testen wordt vaak op een universeel en volledig automatisch testsysteem gedaan.

Mass Interconnect Interface

De betere testsystemen zijn allemaal uitgevoerd met een zogenaamde Mass Interconnect Interface tussen de aanwezige meetinstrumenten en de uiteindelijke UUT (Unit Under Test). Deze MIC zorgt ervoor dat bij het veelvuldig wisselen van de te testen UUT’s een optimaal contact tussen de meetinstrumenten en de UUT wordt verkregen en dit gedurende de gehele levensduur van het universele testsysteem. Het is namelijk van groot belang dat deze MIC interface geen invloed uitoefent op de kwaliteit van de metingen die worden verricht.

Testfixture, Testmal of ITA

Om Functioneel testen van iedere UUT mogelijk te maken wordt een zogenaamde testfixture, pennenbed of testmal gemaakt. Deze voor ieder product unieke fixture is meestal uitsluitend geschikt voor een product eventueel voor meerdere uitvoeringen van hetzelfde product. In deze fixture wordt uiteindelijk het contact met de te testen UUT gemaakt door verende contactpennen die vaak op de daarvoor ontworpen testeilandjes op de UUT contact maken. Afhankelijk van het gekozen systeem gebeurd het aandrukken van de UUT op de verende testpennen mechanisch of via vacuüm.

Functionele test

Om er helemaal zeker van te zijn dat de UUT functioneert zoals deze uiteindelijk zou moeten werken in het eindproduct moeten we deze Functioneel testen en wordt een zogenaamde functionele test uitgevoerd. Tijdens deze test worden alle functies van de UUT getest en gecontroleerd. Vaak is het hierbij ook nodig dat LED’s worden gecontroleerd op de juiste kleur en functioneren. Dit kunnen we eenvoudig automatiseren met de Optomistic Lightprobes (Meer informatie hierover op onze website). Ook is het vaak nodig schakelaars en drukknoppen of touchscreens te controleren op de juiste werking.

Pneumatiek

Om een schakelaar of drukknop automatisch en onder controle van het testsysteem te bedienen worden vaak kleine pneumatische cilindertjes gebruikt. Voorzien van een teflon of rubber tip kunnen zij het indrukken van een toets of aanraken van een touchscreen prima simuleren. Het plobleem is vaak dat het nogal wat werk kost om deze cilindertjes in te bouwen en allemaal pneumatisch aan te sluiten. Hiervoor zijn vaak grote aantallen slangetjes, klepjes verdeelblokjes I/O modules etc. noodzakelijk die vervolgens ook nog eens moeten communiceren met de testsoftware.

YAV90PNE Pneumatische Switch van 6TL Engineering

Speciaal hiervoor heeft 6TL engineering een zogenaamde YAVmodule ontwikkeld, de YAV90PNE.

6TL is een pionier op het gebied van modulaire testsystemen. Door deze testers op te bouwen uit intelligente onafhankelijk van elkaar werkende modules kan 6TL ieder gewenste tester samenstellen door gebruikt te maken van steeds dezelfde basismodules, dit unieke systeem is bekend onder de naam fastATE. Het hart van ieder fastATE testsysteem is een VPC (Virginia Panel Corporation) 90 serie MIC (Mass Interconnect Interface). Deze VPC interface zorgt voor de gewenste betrouwbaarheid, modulariteit en flexibiliteit van ieder testsysteem.

De YAV90PNE van 6TL past direct in de 90 serie interface van VPC, de CANBus, communicatie interface, garandeert een minimale bedrading en uiterst betrouwbare communicatie tussen de YAVModules en de tester software, vaak Labview, Flexstand en/of Teststand, waardoor integratie in een fastATE testoplossing zeer snel en eenvoudig gerealiseerd kan worden. Het feit dat de YAV90PNE onderdeel wordt van de MIC in het testsysteem, zorgt ervoor dat u direct de beschikking heeft over 10 pneumatische kleppen waarmee u pneumatische cilindertjes in uw testfixture kunt aansturen om de beoogde knoppen of het touchscreen volledig automatisch te kunnen testen. De werking en het programmeren van de YAV90PNE is gelijk als die van een Switch of matrix in ieder ander testsysteem. De meegeleverde software zorgt ervoor dat de YAV90PNE eenvoudig en snel geïntegreerd kan worden in uw specifieke testsoftware omgeving.

YAVmodules

De YAV90PNE is onderdeel van een uitgebreide serie YAVmodules waarmee u veel efficiënter en sneller een betrouwbaar testsysteem opzet dan met andere modules. Er zijn switches, matrixen, Digitale en Analoge I/O modules, Power modules, interface modules etc. beschikbaar. Een heel groot voordeel van deze fastATE YAVmodules is het feit dat u geen kabels meer nodig heeft tussen de meetinstrumentatie en de MIC interface hierdoor bespaart u kosten en voorkomt zaken als overspraak, extra weerstand, capaciteit en inducties tussen kabels, en nog veel meer, meer hierover op onze website. YAVmodules zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik bij het Functioneel testen van elektronica en in andere testsystemen met een VPC MIC Interafce. Een overzicht van de beschikbare YAVModules voor ATE’s kunt hier vinden!!

Logo Romex
Op de hoogte blijven van onze nieuwe producten?
Selecteer hieronder uw interesse.
Abonneer op onze nieuwsbrief een sluit je aan bij 908 andere abonnees.