Waar moet een goede UV-inspectielamp uit bestaan?

 

UV Flashlight

Heel veel UV-A licht!

De belangrijkste taak van de UV-inspectielamp is om dit ultraviolette licht daadwerkelijk uit te stralen, en met een lichtsterkte die de gebruiker in staat stelt om de taak uit te voeren, zelfs bij helder daglicht. En met het ultraviolet licht bedoelen we natuurlijk het UV-A licht. UV-A LED’s zijn pas een paar jaar op de markt en zijn nog steeds duur.

Aangezien UV-A-licht niet zichtbaar is voor het menselijk oog, kan de gebruiker zonder meetapparatuur niet vaststellen of de inspectielamp daadwerkelijk dit gewenste UV-A-licht afgeeft.

Veel productiebedrijven gebruiken dit feit om inferieure – maar goedkope – blauwe of violette LED’s in hun inspectielamp te gebruiken, die weinig of geen UV-A-licht uitstralen. In plaats daarvan stralen deze inspectielampen de zichtbare kleur paars en blauw uit. Het resultaat is dat het object dat onder invloed van UV-A licht zou moeten oplichten, nu voor de inspectielamp en het menselijk oog verborgen blijft. En met deze non-performance komt het wantrouwen in deze technologie. De door ons geleverde UV-inspectielampen zijn voorzien van de sterkste UV-A LED’s die op de markt verkrijgbaar zijn.

En ze stralen echt UV-A-licht uit, met een emissiepiek van 365 nm. Deze golflengte heeft bewezen de beste UV-A-golflengte te zijn om een breed scala aan items te visualiseren: van stofdeeltjes tot deeltjes van chemische resten tot aflatoxine. Het is ook belangrijk om te weten dat onze inspectielampen geen zichtbaar licht uitstralen, wat vaak items visualiseert die niet belangrijk zijn.

Hierdoor leiden ze de waarneming af van de operator. Om deze reden gebruiken toonaangevende bedrijven in hun standaard doorgaans de norm dat de lichtverdeling van een UV-inspectielamp geen zichtbaar licht mag toelaten.

Verder moet een goede inspectielamp geschikt zijn voor o.a. Grade 2 en Grade 4 contaminatie inspecties in clean rooms en voor organische contaminatie detectie, waar de PDL-II dan ook aan voldoet

 • PDL Powel;ight II
 • Model X UV inspectie

Robuust ontwerp

De inspectielamp wordt veelvuldig en in een grote verscheidenheid aan toepassingen in clean-rooms gebruikt. Hij moet robuust zijn uitgevoerd en bestand zijn tegen een val .

Onze behuizingen zijn gemaakt van hoogwaardig aluminium, IP65 uitgevoerd of hoger (slangbestendige uitvoering) en valtestbestendig! En niet alleen omdat wij het zeggen, maar omdat ons geaccrediteerde laboratorium deze volgens de geldende normen heeft getest – en deze inspectielampen heeft goedgekeurd. 

Om een lang en probleemloos gebruik van de PDL-II verder te garanderen, zonder risico op schade door een incidentele val, is een beschermende bumper ontwikkeld. 

Geplaatst over het hoofdgedeelte van de PDL-II biedt deze bumper maximale bescherming.

Energie leveren

Onze PDL-II inspectielamp is uitgerust met krachtige UV-A LED’s en al deze energie die ze verbruiken moet ergens vandaan komen. Als energiebron hebben we geen compromissen gesloten en gekozen voor de beste beschikbare batterijen:

de Panasonic Lithium Ion oplaadbare 18650 batterijen. Deze batterijen hebben wereldwijde erkenning gekregen als de industriële norm op het gebied van betrouwbaarheid en milieuvriendelijkheid.
Het karakteristiek van de batterij is zo opgebouwd dat de batterijen gedurende de werking van de inspectielamp een constante stroom – en dus een constante lichtsterkte – afgeeft. 

Pas aan het einde van de levensduur van de batterij zal dit veranderen en zal de stroom in een zeer korte tijd volledig inzakken. 


 

Een woord over de veiligheidsaspecten

Onze UV-inspectielampen geven alleen het onschadelijke UV-A licht af, ook bij intensief gebruik van onze UV-inspectielamp is er nooit enig gevaar voor de gebruiker.

Alleen direct oogcontact met het UV-licht moet worden vermeden. Als de toepassing waarvoor de UV-A-inspectielamp wordt gebruikt toch enig risico op vermeend oogcontact met zich meebrengt, raden wij het gebruik van een veiligheidsbril aan. Deze zijn optioneel verkrijgbaar.

UV-Veiliheidsbril

Waarom werken met een veiligheidsbril met UV-bescherming geadviseerd wordt

Overmatig ultraviolet licht is schadelijk voor de huid en ogen. Wanneer ultraviolette straling in de ogen valt, kan dit op termijn tijdelijke schade veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen zelfs permanente schade.

Om dit te voorkomen, wordt geadviseerd dat onderstaande personen een UV-bril dragen:

 1. Mensen die langdurig blootgesteld worden aan UV-straling
 2. Mensen die gevoelig zijn voor ultraviolette stralen

Features

 • De veiligheidsbril welke Romex aanbiedt, voldoet aan volgende eisen:

  • Voldoet aan de Europese CE EN166-certificering en de Amerikaanse ANSI Z87.1-certificering
  • Biedt: UV400-bescherming
  • Biedt bescherming tegen overmatige verblinding.
  • Biedt 99% bescherming tegen schadelijke UV-A-stralen.
  • Schokbestendige glazen van 100% polycarbonaat biedt uitstekende oogbescherming
  • Lichtgewicht met geventileerde slapen biedt de hele dag comfort, uniseks ontwerp
  • Stootvast design, voor binnen- en buiten toerpassingen

Als u vragen heeft over bovenstaande informatie neemt u dan even contact op met Romex BV via email
of gebruik onze contact pagina.

 


 

Logo Romex
Op de hoogte blijven van onze nieuwe producten?
Selecteer hieronder uw interesse.
Abonneer op onze nieuwsbrief een sluit je aan bij 909 andere abonnees.